Ce conferă vaccinului francez un avantaj față de concurenții săi? Rezultatele promițătoare arată, de asemenea, că vaccinurile COVID-19 ar putea deveni în curând disponibile sub formă de spray-uri nazale. Iar noile cercetări arată că vaccinul împotriva HPV poate reduce cazurile de cancer de col uterin cu aproape 90%.

De la crearea și lansarea lor, vaccinurile COVID-19 au schimbat cursul pandemiei. Înainte de apariția vaccinurilor, ne bazam pe măsuri de distanțare socială pentru a reduce răspândirea virusului și pe câteva opțiuni de tratament imperfecte pentru a-i trata pe cei care aveau ghinionul de a se îmbolnăvi de acesta.

Este corect să spunem că vaccinurile au salvat nenumărate vieți.

Acum, compania farmaceutică franceză Valneva se lansează în ringul vaccinurilor, dar are un vaccin cu o diferență majoră. În loc să inducă un răspuns imunitar care să vizeze doar proteina spike a coronavirusului, vaccinul Valneva, cunoscut și sub numele de VLA2001, stimulează un răspuns imunitar la întregul virus, iar acest lucru ar putea să îi ofere un avantaj față de competitorii săi.

Acesta este diferit prin faptul că folosește metoda încercată și testată de a lua întregul coronavirus și de a-l inactiva, astfel încât să nu mai poată provoca boala. Apoi se combină cu un adjuvant, o substanță care îl ajută să pătrundă eficient în celulele umane.

O tehnică similară este folosită pentru fabricarea vaccinurilor împotriva gripei și a poliomielitei. Ideea este că, prin introducerea unui coronavirus întreg în corpul uman, chiar dacă acesta a fost inactivat și nu mai poate provoca boli, sistemul imunitar va recunoaște întregul virus ca fiind străin și nu doar proteinele spike. Acest lucru va da un răspuns imunitar mult mai larg și va crește numărul de celule cu memorie care pot recunoaște diferite părți ale virusului în cazul în care persoana vaccinată ar fi infectată cu coronavirusul real.

Compania spune că avantajul acestui lucru este că, în cazul în care apar mutații ale proteinei spike care o fac nerecunoscută de vaccin, răspunsul imunitar indus de Valenva este suficient de larg pentru a putea recunoaște alte părți ale virusului, astfel încât reacția imunitară va fi în continuare eficientă.

Studiile din faza a treia pentru vaccinul Valneva au fost efectuate pe mai mult de 4.000 de pacienți cu vârsta de 18 ani și peste, în 26 de locații din Regatul Unit. Studiile au comparat ratele de răspuns imunitar cu cele ale celor vaccinați cu vaccinurile Oxford AstraZeneca, iar rezultatele au arătat că VLA2001 a generat un răspuns imunitar mai puternic decât vaccinul AstraZeneca – cu niveluri mai ridicate de anticorpi COVID-19 neutralizanți în sânge.

De asemenea, cercetătorii nu au descoperit niciun caz grav de COVID-19 în rândul participanților care au primit vaccinul Valneva, în ciuda faptului că varianta Delta a fost în circulație în timpul studiului.

O injecție care produce un răspuns imunitar bun și care poate fi capabilă să protejeze împotriva viitoarelor mutații ale coronavirusului este cu siguranță o completare binevenită a arsenalului nostru de vaccinuri. Și având în vedere natura schimbătoare a virusului, merită să investim în vaccinuri care nu se bazează doar pe o singură parte a structurii sale pentru a genera protecție. Varianta Delta ne-a învățat să nu subestimăm coronavirusul și, având în vedere că multe țări mai sărace nu și-au vaccinat încă o parte semnificativă a populației, există o șansă mai mare să apară noi mutații.

Dar nu este lipsit de controverse. Marea Britanie, care a comandat inițial 100 de milioane de doze, a anulat recent această comandă din cauza unor acuzații de încălcare a contractului, lucru pe care compania farmaceutică îl neagă cu tărie. Contractul pe care Valneva îl are cu guvernul britanic enumeră o gamă largă de potențiale încălcări și nu este clar la care se referă guvernul, dar au fost menționate “probleme de aprovizionare”.

În ciuda acestui fapt, producătorii au solicitat aprobarea Agenției britanice de reglementare a medicamentelor și a produselor medicale (MHRA) și se așteaptă să o primească până la sfârșitul anului. De asemenea, aceștia se pregătesc să depună o cerere la Agenția Europeană pentru Medicamente. În cazul în care vor obține aprobarea europeană, guvernul britanic ar putea ajunge să regrete decizia de a anula comanda, deoarece vaccinul va fi probabil cumpărat de alte țări.

Majoritatea vaccinurilor se administrează sub formă de injecție intramusculară, deși unele, cum ar fi vaccinul antipoliomielitic, se administrează pe cale orală. Majoritatea copiilor din Marea Britanie primesc vaccinul antigripal sub formă de spray nazal.

Vaccinurile nazale au propriile avantaje, unul dintre acestea fiind opțiunea de autoadministrare. Multe dintre bacteriile care afectează sistemul respirator sunt inhalate, astfel încât mucoasa pasajului nazal și a căilor respiratorii este plină de celule imunitare pentru a ne proteja de germenii invadatori. Studiile au arătat că vaccinul antigripal administrat sub formă de spray nazal nu numai că induce un răspuns imunitar bun în tot corpul, dar și local în jurul căilor nazale, ușa de intrare a infecțiilor respiratorii.

Una dintre întrebările care mi se pun în mod constant este: Când va fi disponibil vaccinul COVID-19 sub formă de spray nazal? Pentru cei care au fobie la ace, este o modalitate ideală de administrare a unui vaccin. Iar anii în care am administrat copiilor vaccinul antigripal sub formă de spray nazal m-au învățat că este mult mai ușor decât să folosești un ac.

Așadar, pentru mulți va fi o veste bună faptul că un studiu recent condus de Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase (NIAID) din SUA a constatat că administrarea vaccinului AstraZeneca Oxford sub formă de spray nazal a redus răspândirea virală la modelele animale. Studiul a analizat inițial hamsteri, separându-i în două grupuri: unuia i s-a administrat vaccinul COVID-19 sub formă de injecție intramusculară, iar celuilalt sub formă de spray nazal. Ambele căi de administrare au produs niveluri ridicate de anticorpi, dar spray-ul nazal a depășit injecția.

Apoi a continuat să compare maimuțele nevaccinate cu cele cărora li s-a administrat spray-ul nazal. Ambele seturi de maimuțe au fost expuse la virusul COVID-19, maimuțele vaccinate au avut o încărcătură virală scăzută în nas și în țesutul pulmonar și niciuna dintre ele nu a dezvoltat simptome de pneumonie, în timp ce trei dintre maimuțele nevaccinate au făcut-o. Prezența unei încărcături virale scăzute în nas după un vaccin nazal ar putea fi o mare schimbare de joc, deoarece ar putea reduce serios riscul de transmitere ulterioară la alte persoane.

Stimulați de rezultatele studiilor pe animale, cercetătorii de la Universitatea Oxford au pus la cale un studiu de fază întâi care să analizeze eficacitatea vaccinului cu spray nazal la oamenii adulți.

Treizeci de voluntari sănătoși, cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani, au fost înrolați și au fost investigați în ceea ce privește nivelul de răspuns al sistemului imunitar generat de vaccinul care utilizează această tehnică de administrare, precum și monitorizați în ceea ce privește siguranța și eventualele reacții adverse. Dacă rezultatele acestui mic studiu clinic sunt la fel de promițătoare ca și cele ale testelor pe animale, atunci ar putea facilita vaccinarea celor care se tem de ace. În cazul în care vaccinurile nazale reduc ratele de transmitere, atunci acest lucru ar putea schimba cursul pandemiei.

Vești bune: Vaccinul HPV reduce rata cancerului de col uterin

Un nou studiu a descoperit că vaccinul împotriva HPV poate reduce cazurile de cancer de col uterin cu aproape 90%.

Colul uterin este capătul inferior al uterului și se află în partea superioară a canalului vaginal. Cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent cancer la femeile din întreaga lume, ucigând peste 300.000 de persoane în fiecare an.

De departe, cea mai frecventă cauză pentru cancerul de col uterin este virusul papiloma uman (HPV). HPV-ul genital se transmite prin contactul (atingerea) cu pielea unei persoane care are o infecție cu HPV. Contactul include sexul vaginal, anal și oral. Vaccinul HPV protejează împotriva principalelor tulpini de virus care cauzează cancer: HPV 16 și 18. Protejarea persoanelor împotriva infecției ajută la prevenirea modificărilor anormale ale celulelor cervicale, ceea ce duce, la rândul său, la mai puține cazuri de cancer de col uterin.