Haos și nervi la intrarea în țară: Vama și aeroportul, blocate în weekend de românii care se întorc în țară, sunt nevaccinați și se răzbună pe medici/ ”Carantinăm autocare întregi”

Vămile din vestul țării și aeroportul Otopeni au fost blocate în weekend de zecile de mii de români care se întorc în țară de Sărbători. Cea mai mare parte dintre aceștia sunt nevaccinați, iar medicii sunt obligați să îi bage în carantină, conform legislației adoptate de autoritățile române. Medicii sunt scuipați și înjurați de persoanele care revin în țară, susține Horia Timiș, directorul DSP Arad. 

La vama Nădlac a fost record de trafic în această duminică. 25 de mii de persoane au intrat în țară în 24 de ore. Majoritatea sunt români nevaccinați care lucrează în vest, iar controlul epidemiologic a fost prelungit, transmite TVR1. Din cauza timpilor de așteptare, autoritățile au creat un culoar special pentru femeile gravide și persoanele vaccinate, unde totul merge rapid.

„PTF Nadlac 2 Autostradă. Chiar dacă timpul de așteptare la intrare în țară este de 5 ore si coloana este de 6 km, la punctul de triaj epidemiologic Nădlac 2 se lucrează non-stop cu 2 medici și 3 asistenți medicali. Facem tot posibilul să nu se aștepte la triaj”, a scris, duminică, pe Facebook, Horia Timiș, directorul DSP Arad.

„Câteodată carantinăm autocare întregi, 100% din cetățeni sunt nevaccinati, din păcate și având în vedere că Europa este roșie, este un prognostic trist pentru ce o să fie din ianuarie in România”, au mai transmis reprezentanții DSP Arad.

Aceștia susțin că angajații DSP din punctele de triaj sunt înjurați și scuipați:

„Avem si suportul enorm al Jandarmeriei care ne susține, mai ales că nemulțumirea cetățenilor carantinați se revarsă pe angajații DSP din punctele de triaj care sunt înjurați, scuipați, jigniți și datorită jandarmilor, cărora le mulțumim, există totuși un sentiment de securitate”, au mai transmis reprezentanții DSP.

În tot acest timp, duminică, într-un interval de patru ore, doar două persoane au fost vaccinate la centrul din vama Nădlac, în timp ce 1.500 de persoane au fost carantinate, în același interval:

„2 PERSOANE au fost VACCINATE la Centrul de Vaccinare din vamă din cei care au intrat ‼️ de la ora 8:00 la 14:00 ..și 1500 de carantinați nevaccinați in vama Nadlac 2, în același interval. Avem echipă de vaccinare, avem vaccinuri, cheltuim imens să ținem acest centru de vaccinare deschis în vamă dar … cu 2 vaccinati…din 1500 de persoane….cred că asta spune tot despre noi. Foarte dezamăgitor!”, a scris Horia Timiș, directorul DSP Arad pe Facebook, duminică.

Și la Aeroportul Otopeni a fost aglomerație mare începând de vineri, când sute de persoane săteau la coadă, la terminalul Sosiri al aeroportului Otopeni, pentru formalitățile de intrare în țară, impuse în contextul pandemiei.

Pentru a evita aglomerația de pe Aeroportul Otopeni, Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti a decis să permită debarcarea pasagerilor din avioane în grupuri de câte 50, la interval de 15 minute.

Duminică seară, ministrul de Interne, Lucian Bode, a recunoscut că există cozi și de 15 kilometri la frontiera României și a anunţat că unele fluxuri de ieşire din ţară vor fi transformate în unele de intrare la frontiera de Vest, iar 3 PTF-uri care erau deschise doar în week-end rămân deschise şi de luni.

„Vă dau exemplul de la Petea. Pe fluxul de ieşire din ţară nu avem o maşină la trei ore, pe fluxul de intrare sunt cozi de 15 kilometri”, a declarat Bode, duminică seară, la B1 TV.

Reamintim că toate persoanele care intră în ţară începând de luni au obligaţia de a completa electronic, în termen de 24 de ore, formularul digital de intrare în ţară, prin aplicaţia plf.gov.ro, nerespectarea acestei obligaţii fiind sancţionată cu amendă de la 2.000 la 3.000 lei.

Până duminică la ora 18,00, peste 14.000 de persoane generaseră formulare digitale de intrare în ţară, cele mai multe fiind pentru punctul de trecere a frontierei din aeroportul Internaţional „Henri Coandă”.