Vaticanul a suspendat întâlnirea din iunie dintre Papa Francisc și Patriarhul rus Kirill, deoarece “ar crea confuzie”. Decizia, în contextul în care Patriarhul a sprijinit în repetate rânduri invazia din Ucraina, iar Papa a criticat-o.

Papa Francisc a confirmat că a renunțat la planurile de a se întâlni în iunie cu patriarhul ortodox rus Kirill la Ierusalim. Este cunoscut faptul că patriarhul este aliatul lui Vladimir Putin și un susținător al războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Papa, care a criticat în repetate rânduri acțiunile Rusiei și deciziile lui Putin în legătură cu războiul, a declarat într-un interviu pentru un cotidian argentinian că regretă că planul a fost suspendat, dar diplomații de la Vatican l-au sfătuit să nu meargă la o astfel de întâlnire, deoarece “ar putea crea multă confuzie în acest moment“.

La Moscova, agenția de presă RIA l-a citat pe mitropolitul Hilarion, un înalt oficial al Bisericii Ortodoxe Ruse, potrivit căruia întâlnirea a fost amânată pentru că “evenimentele din ultimele două luni” ar fi creat multe dificultăți în pregătirea ei. Totuși, potrivit oficialilor de la Vatican care au discutat cu Reuters sub protecția anonimatului, planificarea întâlnirii dintre liderii celor două biserici se afla într-un stadiu avansat – chiar și locația fusese aleasă.

Ar fi fost doar a doua întâlnire dintre Francis și Kirill, după cea din Cuba din 2016, prima dintre un papă și un lider al Bisericii Ortodoxe Ruse de la Marea Schismă din 1054.

Papa Francisc se confruntă cu probleme medicale, iar vineri și-a suspendat activitățile programate pentru această zi, pentru investigații. În ultima vreme, a avut probleme cu mobilitatea, din cauza durerilor de picioare și de genunchi. Papa Francisc suferă de sciatică la piciorul drept și recent a acuzat dureri intense la genunchi, ceea ce l-a făcut să șchiopăteze mai accentuat și să stea pe scaun în timpul unor activități.

Sursă: Reuters.