Acasă Externe Vladimir Putin, prima reacție după revolta lui Prigojin: ”Aceasta este trădare față de cei care luptă pe front. Un cuțit în spate pentru ruși/ Trebuie să facem orice să oprim asta”

Vladimir Putin, prima reacție după revolta lui Prigojin: ”Aceasta este trădare față de cei care luptă pe front. Un cuțit în spate pentru ruși/ Trebuie să facem orice să oprim asta”

0
Vladimir Putin, prima reacție după revolta lui Prigojin: ”Aceasta este trădare față de cei care luptă pe front. Un cuțit în spate pentru ruși/ Trebuie să facem orice să oprim asta”

Președintele rus, Vladimir Putin, susține un discurs televizat, sâmbătă dimineață, într-o primă reacție în urma revoltei lui Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner.  Vladimir Putin a început să vorbească despre ceea ce el susține că este o revoltă a lui Evgheni Prigojin: ”Aceasta este o campanie aventurieră criminală. Este echivalentă cu o revoltă armată. Rusia se va apăra. Luptăm pentru viața și securitatea cetățenilor noștri și pentru integritatea noastră teritorială. Este o încercare de a ne submina din interior. Aceasta este trădare”, a transmis Vladimir Putin citat de Sky News.

Guvernatorul regiunii Rostov din Rusia, care se învecinează cu Ucraina, le-a cerut locuitorilor să rămână în case, după ce vehicule militare ruseşti au fost văzute pe străzile din Rostov pe Don, vineri, dar şi la Moscova, unde măsurile de securitate au fost sporite.

Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a susţinut că trupele sale au intrat în Rusia. Imaginile de pe reţelele de socializare par să arate că trupele Wagner au înconjurat o clădire guvernamentală din Rostov pe Don. Primarul din Moscova a anunţat că sunt luate măsuri anti-teroriste pentru a întări securitatea în capitala Rusiei.

Serviciul secret rus de securitate FSB a anunțat vineri noapte că a început o anchetă împotriva lui Evgheni Prigojin.

Ora 9.58: Ministerul rus al Apărării a declarat că luptătorii Wagner au fost „păcăliți în aventura criminală și în rebeliunea armată” de Prigojin, liderul grupului de mercenari. Într-o declarație difuzată de mass-media de stat, ministerul a afirmat că mulți membri Wagner „și-au dat deja seama de greșeala lor” și acum doresc asistență din partea autorităților pentru a se putea „întoarce în siguranță” la bazele lor permanente. Acesta nu a furnizat nicio dovadă pentru această afirmație, scrie BBC.

Între timp, canalul de televiziune Rossiya 24 a difuzat imagini care ar fi arătat membrii Wagner întorcându-se sub controlul forțelor armate. Înregistrarea video nu a fost verificată în mod independent.

Ora 09.47: Luptătorii Wagner au preluat controlul asupra tuturor instalațiilor militare din orașul Voronej, relatează Reuters, citând o sursă de securitate rusă, transmite Sky News. Voronej se află la aproximativ 310 mile sud de Moscova.

Ora 9.34: Unul dintre cei mai importanți comandanți militari ai Rusiei, generalul Serghei Surovikin, i-a îndemnat pe luptătorii mercenari Wagner să „se supună voinței și ordinelor” președintelui Putin și să se întoarcă la baza lor, relatează BBC.

Ora 9.15: Prima analiză independentă despre revolta armată a lui Evgheni Prigojin: Institutul pentru Studiul Războiului susține că ”e puțin probabil ca rebeliunea să reușească”.

Ora 9.14: Comitetul naţional antiterorist rus a anunţat că instituie „regim de alertă antiteroristă” la Moscova şi în regiunea înconjurătoare după revolta grupului de mercenari Wagner, relatează agenţiile internaţionale de presă.

„Pentru a împiedica eventuale atentate”, acest regim a fost instituit şi în regiunea Voronej, frontalieră cu Ucraina, a precizat comitetul într-un comunicat, citat de agenţiile de presă ruse. Această măsură întăreşte atribuţiile serviciilor de securitate şi le permite să restrângă deplasarea.

De asemenea, forţele de securitate pot institui controale ale documentelor de identitate şi ale vehiculelor pe străzi, dar pot autoriza şi o suspendare temporară a serviciilor de comunicare, dacă este necesar.

În acelaşi timp, vehicule blindate au apărut în centrul Moscovei, potrivit dpa.

„Măsurile de securitate au sporit la Moscova, toate obiectivele importante, precum organe ale puterii statului şi infrastructura de transport au fost plasate sub supraveghere sporită”, relatează agenţia TASS, citând autorităţile de securitate.

Anterior, într-o înregistrare video care circula pe internet puteau fi văzute un transportor blindat de personal şi un camion militar în faţa Dumei de Stat.

„Toate evenimente de masă (…) sunt anulate din acest motiv” la Moscova, a precizat primarul capitalei ruse, Serghei Sobianin.

„Toate serviciile municipale funcţionează normal, deplasările în oraş nu sunt perturbate”, a dat el asigurări, mulţumindu-le locuitorilor pentru „înţelegere” şi „calm”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.