Volkswagen s-ar putea confrunta cu un val de rechemări în service / Un ONG de mediu a câștigat procesul privind softul care a falsificat testele de emisii / Și ceilalți mari producători auto din Germania ar putea fi dați în judecată, 10 milioane de mașini sunt vizate 

O instanță germană a dat luni dreptate unui ONG de mediu în procesul intentat împotriva autorității federale din domeniul auto pentru că a pus în circulație mașini cu un software pe care îl consideră ilegal, întrucât a falsificat testele de emisii.

Hotărârea ar putea duce la un val de rechemări în service, scrie Reuters.

ONG-ul, Deutsche Umwelthilfe, cere ca vehiculele Volkswagen Golf să fie rechemate în service din cauza manipulării software-ului la mecanismele de emisii, susținând că autoritatea federală de transport auto (KBA) nu ar fi trebuit să permită niciodată ca aceste vehicule să fie lansate pe piață.

„Cazul a avut succes”, a declarat un purtător de cuvânt al instanței, ceea ce înseamnă că decizia autorității de a pune în circulație vehiculele trebuie revocată.

Deutsche Umwelthilfe plănuiește alte procese împotriva KBA care implică vehicule BMW, Volkswagen și Mercedes-Benz, ceea ce, dacă va avea succes, ar putea însemna că până la zece milioane de mașini pe care KBA le-a autorizat ar trebui rechemate, a declarat ONG-ul.

Volkswagen a precizat într-un comunicat că va aștepta să primească motivarea completă a instanței pentru a decide următorii pași.