Volvo Cars, deținută de chinezii de la Geely, intenţionează să obţină 25 miliarde coroane suedeze (2,9 miliarde de dolari) printr-o Ofertă Publică Iniţială, a anunţat luni producătorul auto suedez, în ceea ce ar urma să fie una dintre cele mai mari IPO-uri derulate în Europa în acest an.

Volvo se va lista la Bursa Nasdaq Stockholm în 2021, iar Geely Holding va rămâne cel mai mare acţionar, a informat compania suedeză, transmite Reuters.

Geely intenţiona să organizeze un IPO la Volvo Cars încă din 2018, dar a fost nevoit să renunţe la aceste planuri din cauza tensiunilor comerciale şi a scăderii cotaţiei acţiunilor din sectorul auto.

„Volvo Cars crede că structura sa unică şi strategia concentrată îi permit să înregistreze una din cele mai rapide transformări din industria auto globală, cu ambiţii spre electrificare, digitalizare şi sustenabilitate”, se arată în comunicatul producătorului auto suedez.

Până în 2025, Volvo are ca obiectiv o marjă operaţională între 8% şi 10% şi vânzări anuale de 1,2 milioane de maşini, în creştere cu 56% faţă de 770.000 de vehicule vândute în perioada 20 iunie 2020 – 20 iunie 2021.

Grupul chinez Geely a preluat Volvo Cars de la Ford Motor în anul 2010 pentru 1,8 miliarde de dolari, în ceea ce a constituit cea mai mare achiziţie externă făcută de un producător auto din statul asiatic. Geely deţine şi o participaţie de 8,2% la producătorul suedez de camioane Volvo Trucks.