Zborurilor intârziate sau anulate, cozile mari din aeroporturi sunt privite de specialiștii din industria aviației ca un fenomen care va dispărea în lunile următoare. Transporturile aeriene vor fi însă din ce în ce mai scumpe. Companiile aeriene au majorat deja prețul biletelor, iar pentru începutul lui 2023 anunță creșteri în procente de două cifre.

Asociația Aeroporturilor din România a anunțat o creștere uriașă a numărului de pasageri în primele șapte luni ale acestui an, peste 11 milioane.

85% din această circulație aeriană provine din zboruri externe. Românii cumpără, deși biletele de avion s-au scumpit în această vară, spune secretarul general al Federației Patronatelor din Industria Ospitalității din România, Corina Martin:

„Anul acesta am vândut mai multe bilete de avion decât niciodată. Prețurile au crescut, așa cum au crescut și prețurile vacanțelor, în procente undeva cu 30% cel puțin aș spune eu, pe anumite perioade unde cererea este mai mare”.

Biletele de avion vor fi și mai scumpe de la anul, anunță președintele Asociației Aeroporturilor din România, David Ciceo:

„Vor fi cu 30-40% mai mari față de 2019. A crescut foarte mult combustibilul, prețul materialelor, prețul forței de muncă, dar nu considerăm că va fi o scădere datorită creșterii prețului pentru că transportul aerian a devenit o necesitate”.

Iar ofertele de 10-20 euro pe un bilet de avion sunt, potrivit directorul operațional al companiei Blue Air, istorie:

„Vremea biletelor de 20 de euro există doar pe hârtie. Poate că vor fi din strategii de marketing, o companie lansează o destinație și pune în vânzare trei bilete ca să își promoveze noua rută, dar așa ceva nu se poate”.

În ciuda scumpirilor, reprezentanții aeroporturilor previzionează o creștere a numărului de pasageri. Aproape 20 milioane până la sfârșitul anului și 22 milioane de pasageri în 2023.