Aproximativ 30 de conturi aparținând unor extremiști evrei de extremă dreapta au fost blocate pe popularul serviciu de mesagerie; dar și jurnaliștii din grupurile de WhatsApp ale Hamas au fost, de asemenea, blocați.

WhatsApp, popularul serviciu de mesagerie deținut de Facebook, a blocat conturile a cel puțin 30 de extremiști evrei de extremă dreapta din Israel. Vestea vine la mai puțin de o zi după ce conturile unor jurnaliști aflați în Fâșia Gaza au fost, de asemenea, blocate, se presupune că din cauza apartenenței lor la grupuri WhatsApp operate de Hamas.

Printre conturile blocate se numără cele aparținând activiștilor din partidul de extremă dreapta Otzma Yehudit, inclusiv soția liderului acestuia, Itamar Ben-Gvir, și șeful grupului Lehava, Benzi Gopstein. Aceștia au declarat că nu au fost anunțați în prealabil înainte de a li se bloca conturile și că încă nu au primit nicio explicație.

Ben-Gvir a declarat că au contactat Facebook, dar nu au primit încă un răspuns. Potrivit acestora, au contactat acum oficiali israelieni pentru ajutor și spun că se gândesc la acțiuni în justiție.

În ultimele săptămâni, Facebook a eliminat mai mulți utilizatori care au postat conținut considerat a fi incitare, la cererea departamentului cibernetic din cadrul Ministerului israelian al Justiției. Refuzând să comenteze cu privire la conturile specifice scoase, departamentul a confirmat pentru Haaretz că nu a depus nicio cerere de acest fel în ultimele săptămâni la WhatsApp, ceea ce ridică întrebarea ce a determinat scoaterea conturilor menționate mai sus.

Ca răspuns la acest raport, WhatsApp a declarat că “nu răspundem la conturi specifice, dar blocăm accesul la conturile care încalcă legea și nu respectă liniile noastre directoare privind prevenirea violenței”.

Între timp, în Gaza, Associated Press a raportat că o serie de jurnaliști care erau membri ai grupurilor WhatsApp aparținând sau având legătură cu Hamas au fost, de asemenea, blocați – în ciuda faptului că grupurile reale ale Hamas rămân deschise și neafectate.

AP a contactat 17 jurnaliști din Gaza, care au confirmat că conturile lor de Whatsapp au fost blocate începând de vineri. Până luni la prânz, doar patru jurnaliști – care lucrează pentru Al Jazeera – au confirmat că le-au fost restabilite conturile.

Incidentul marchează cea mai recentă mișcare derutantă în ceea ce privește Facebook, proprietarul WhatsApp, care i-a lăsat pe utilizatorii palestinieni sau pe aliații lor nedumeriți cu privire la motivul pentru care au fost vizați de companie sau dacă au fost într-adevăr selectați pentru cenzură.

Doisprezece dintre cei 17 jurnaliști contactați de AP au declarat că au făcut parte dintr-un grup WhatsApp care disemina informații legate de operațiunile militare ale Hamas. Hamas, care conduce Fâșia Gaza, este considerată o organizație teroristă de către Israel și Statele Unite, unde își are sediul social Facebook, proprietarul WhatsApp.

Nu este clar dacă jurnaliștii au fost vizați pentru că au urmărit anunțurile grupului respectiv pe WhatsApp.

Hamas conduce Ministerul Sănătății din Gaza, care are un grup WhatsApp urmat de peste 80 de persoane, multe dintre ele jurnaliști. Acest grup, de exemplu, nu a fost blocat.

Hassan Slaieh, un jurnalist independent din Gaza, al cărui cont de WhatsApp este blocat, a declarat că el crede că contul său ar fi putut fi vizat pentru că făcea parte dintr-un grup numit Hamas Media.

Printre cei afectați de blocarea WhatsApp se numără doi jurnaliști ai Agenției France-Presse. Serviciul internațional de știri cu sediul la Paris a declarat pentru AP că lucrează cu WhatsApp pentru a înțelege care este problema și pentru a le restabili conturile.

Nu este prima dată când jurnaliștilor li se blochează brusc accesul la WhatsApp. În 2019, un număr de jurnaliști din Gaza și-au văzut conturile blocate fără explicații. Conturile celor care lucrează cu organizații media internaționale au fost restabilite după ce au contactat compania.

Facebook și platforma sa de partajare a fotografiilor și videoclipurilor Instagram au fost criticate luna aceasta pentru că au eliminat postări și au șters conturi ale utilizatorilor care au postat despre protestele împotriva eforturilor de evacuare a palestinienilor din casele lor din cartierul Sheikh Jarrah din Ierusalimul de Est. Aceasta a determinat o scrisoare deschisă semnată de 30 de organizații care au cerut să afle de ce au fost eliminate postările.

De asemenea, New York Times a raportat că aproximativ 100 de grupuri WhatsApp au fost folosite de extremiștii evrei din Israel în scopul de a comite acte de violență împotriva cetățenilor palestinieni din Israel.

WhatsApp a declarat că nu are acces la conținutul discuțiilor personale ale oamenilor, dar că interzice conturile atunci când sunt raportate informații despre care crede că indică faptul că un utilizator ar putea fi implicat în provocarea de daune iminente. Compania a precizat că răspunde, de asemenea, la “solicitări legale valide din partea forțelor de ordine pentru informațiile limitate de care dispunem”.

Centrul Arab Center for the Advancement of Social Media, sau 7amleh, a declarat într-un raport publicat luna aceasta că Facebook a acceptat 81% din cererile făcute de Unitatea Cibernetică din Israel pentru a elimina conținutul palestinian anul trecut. Acesta a constatat că, în 2020, Twitter a suspendat zeci de conturi ale unor utilizatori palestinieni pe baza informațiilor furnizate de Ministerul israelian al Afacerilor Strategice.