Casa Albă a confirmat vizita de astăzi a Președintelui Volodimir Zelenski la Washington, unde va fi primit de președintele Biden. Apoi va avea loc o conferința de presă și un discurs al președintelui Zelenski la o sesiune comună a Congresului, care să “demonstreze sprijinul puternic pentru Ucraina”.

Știrea în forma inițială:

Mai multe publicații americane susțin că președintele Volodimir Zelenski va veni la Casa Albă, pentru a se întâlni cu președintele Biden, și a se va adresa Congresului. The NY Times citează patru surse implicate în organizarea vizitei, una deloc lipsită de riscuri. Aceștia au avertizat însă că planurile nu sunt definitive și se pot schimba.

Se așteaptă că Zelenski să fie alături de Joe Biden la Casa Albă pentru un anunț care ar putea include furnizarea de baterii antiaeriene Patriot. Anterior, Rusia a avertizat SUA să nu furnizeze acest tip de armament Ucrainei, puternic bombardată cu drone iraniene și rachete de croazieră.

Speculațiile presei americane au fost alimentate de o scrisoare trimisă de Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților, tuturor congresmanilor, prin care le-a cerut să participe personal la o sesiune extraordinară, desfășurată miercuri seara, care va pune “un accent deosebit asupra democrației”, se arată în scrisoare lui Pelosi.

De la începutul războiului, liderul ucrainean nu a părăsit niciodată țara, postările sale din centrul Kievului, într-un moment în care rușii se îndreptau spre capitală, inspirând populația și armata și dejucând probabil planurile acestora de a da o lovitură de stat care ar fi dus la capitularea militară.

Un soldat ucrainean i-a prezentat marți președintelui Volodimir Zelenski un steag semnat de trupele de pe front, ca un cadou pentru președintele Joe Biden și Congresul SUA, în semn de mulțumire pentru armele care le-au fost trimise, scrie CNN, într-o amplă analiză a semnificațiilor vizitei liderului ucrainean la Washington.

Soldatul, al cărui nume nu este cunoscut, a fost văzut într-o înregistrare video înmânându-i steagul lui Zelenski în orașul Bahmut, spunând că este un cadou „pentru frații noștri din SUA”. Vă rugăm să le transmiteți. Vă mulțumim”.

„Băieții mi-au dat minunatul nostru steag cu semnăturile lor scrise pe el pentru a-l înmâna”, a declarat Zelenski reporterilor care călătoreau cu el.

„Situația noastră este grea. Inamicul își mărește numărul de trupe, dar băieții noștri sunt mai curajoși. Avem nevoie de arme mai puternice. Vom transmite recunoștința băieților noștri Congresului și președintelui SUA pentru sprijinul lor, dar [sprijinul] nu este suficient.”

Vizita lui Zelenski pe linia frontului din estul Ucrainei a avut loc cu o zi înainte ca acesta să plece într-o vizită surpriză la Washington, unde Biden este așteptat să anunțe că va trimite Ucrainei asistență suplimentară de securitate în valoare de aproape 2 miliarde de dolari, inclusiv un nou sistem sofisticat de apărare aeriană Patriot. Cei doi vor convoca o conferință de presă la Casa Albă înainte ca Zelenski să se adreseze membrilor Congresului la Capitoliu, la o oră de maximă audiență.