Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Joe Biden își apără vehement candidatura în primul interviu după prestația slabă din dezbaterea cu Trump

Preşedintele american Joe Biden şi-a apărat cu îndârjire şi uneori cu greutate acuitatea mentală şi capacitatea de a guverna ţara pentru un al doilea mandat, într-unul dintre cele mai importante interviuri din cariera sa politică, vineri pe ABC, relatează AFP, citată de News.ro.

https://www.youtube-nocookie.com/embed/YMX-QPSXL-Q?feature=oembed&iv_load_policy=3&modestbranding=1&rel=0&autohide=1&playsinline=1&enablejsapi=1&mute=1&autoplay=0

„Nimeni nu este mai calificat decât mine” pentru a „câştiga” alegerile, a afirmat liderul în vârstă de 81 de ani în timpul interviului de douăzeci de minute, negând realitatea sondajelor care îl plasează în dificultate clară în faţa lui Donald Trump.

În timpul schimbului de replici cu jurnalistul George Stephanopoulos, crucial pentru menţinerea candidaturii sale, preşedintele a ocolit în mod repetat întrebarea dacă starea sa fizică şi mentală s-a deteriorat în timpul mandatului său.

De asemenea, nu s-a supus nici unor evaluări medicale independente, insistând că a fi preşedinte este ca şi cum ai fi supus „unui test cognitiv în fiecare zi”.

Cu toate acestea, capacităţile sale cognitive au fost subiectul unor dezbateri aprinse de la dezbaterea dezastruoasă cu Donald Trump de joi, 27 iunie.

– NEGARE –

„Am fost bolnav. Chiar nu mă simţeam bine”, a declarat liderul democrat, invocând o răceală puternică drept motiv pentru prestaţia sa slabă în faţa predecesorului său republican.

Întrebat dacă şi-a revăzut prestaţia slabă, Joe Biden a răspuns cu aceste cuvinte ciudate: „Nu cred”.

Secvenţa a fost imediat împărtăşită de tabăra republicană, care susţine de ani de zile că preşedintele octogenar este senil.

„Biden este în negare şi în declin”, a glumit pe X Karoline Leavitt, purtătoarea de cuvânt a lui Donald Trump.

Deşi a vorbit mai fluent decât în timpul duelului televizat nereuşit cu Donald Trump din 27 iunie, Joe Biden a vorbit totuşi cu o voce stinsă, iar frazele sale au fost uneori incomplete sau puţin dezarticulate.

Va fi acest lucru suficient pentru a-i linişti pe democraţi, care îi cer din ce în ce mai mult să arunce prosopul?

„Preşedintele este pe bună dreptate mândru de palmaresul său. Dar pare periculos de îndepărtat de preocupările oamenilor cu privire la capacitatea sa de a merge mai departe şi la poziţia sa în această campanie”, a declarat pe X David Axelrod, un fost strateg al lui Obama, foarte influent.

– DOMNUL ATOTPUTERNIC –

Candidatul democrat are încă mult de lucru pentru a şterge impresia dezastruoasă lăsată de dezbaterea sa cu Donald Trump, ale cărei consecinţe imediate nu a fost în stare să le gestioneze deloc: un val de apeluri la retragere în presă şi un val de îngrijorări cu privire la sănătatea sa mentală în cadrul partidului său.

Patru parlamentari democraţi i-au cerut deja lui Joe Biden fără echivoc să se retragă din cursă. Guvernatorul democrat Maura Healey i-a cerut să îşi evalueze „cu atenţie” candidatura.

Preşedintele a respins aceste apeluri.

„Dacă Domnul Atotputernic ar veni şi ar spune „Joe, ieşi din cursă”, m-aş retrage din cursă, dar nu va veni”, a declarat el pentru ABC.

Democratul a părut mult mai puţin energic decât în timpul unui discurs de campanie pe care l-a susţinut, cu ajutorul unui teleprompter, cu puţin timp înainte de înregistrarea interviului din Madison, Wisconsin.

„Credeţi că sunt prea bătrân pentru a-l învinge pe Donald Trump?”, a spus el la acel miting, la care publicul a răspuns cu un răsunător „Nu!”

Nici echipa de campanie a lui Joe Biden nu intenţionează să renunţe.

Vineri, aceasta a publicat un plan de luptă intens pentru luna iulie, care include o avalanşă de reclame televizate, deplasări în toate statele-cheie, în special în sud-vestul ţării în timpul convenţiei republicane (15-18 iulie).

De asemenea, Joe Biden va găzdui săptămâna viitoare un summit al liderilor NATO, în cadrul căruia va susţine joi o conferinţă de presă, din nou un lucru foarte aşteptat.

Distribuie acest articol