Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Negocierile de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la UE vor începe marți, 25 iunie, la Luxemburg

Anunțul a fost făcut de Consiliul European. Conferința interguvernamentală cu Republica Moldova va avea loc la ora 18.00, iar cea cu Ucraina la ora 15.30. Guvernul de la Chișinău a aprobat vineri poziția Republicii Moldova pentru negocierea proiectului tratatului de aderare la UE, iar președinta Maia Sandu a semnat decretul privind inițierea negocierilor de aderare a țării la UE. Vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a fost desemnată în calitate de negociator-șef din partea Republicii Moldova.

Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare cu Moldova și Ucraina pe 14 decembrie 2023. Decizia a fost luată după ce ambele state au depus cereri de aderare la UE și au obținut statut de țară candidat la aderare, acum doi ani – procese impulsionate de războiul Rusiei contra Ucrainei.

Prin impulsionarea procesului de aderare la UE, Moldova – un stat mic, neutru din punct de vedere militar și cu o armată vulnerabilă – încearcă, pe de o parte, să-și pună securitatea la adăpostul UE, iar pe de altă parte să scape de șantajul economic al Rusiei. Viteza de aderare a Republicii Moldova la UE este fără precedent în istoria UE, tânărul stat ex-sovietic (pe care Rusia încearcă să-l destabilizeze) – beneficiind de foarte multă indulgență din partea comunității europene.

Totuși, în pofida unei rezistențe puternice din partea grupărilor corupte din justiție, care încearcă să blocheze reforma demarată de guvernarea pro-europeană, Republica Moldova a îndeplinit toate recomandările Comisiei Europene pentru a putea începe negocierile de aderare. „În spatele acestor eforturi de modernizare a țării stau mii de oameni din instituțiile statului și munca fiecăruia dintre ei are un impact crucial asupra obiectivului nostru de țară – să pregătim Moldova pentru aderare până în 2030”, a menționat vineri președinta Maia Sandu. „Moldova – membră a Uniunii Europene – este singura cale de dezvoltare prin care vom asigura pacea, bunăstarea și o viață mai bună pentru toți cetățenii noștri. La referendumul din toamnă, poporul Republicii Moldova va decide dacă anume aceasta este direcția de dezvoltare a țării și moștenirea pe care o lăsăm generațiilor următoare”, a precizat șefa statului după semnarea decretului privind inițierea negocierilor de aderare a țării la UE.

La conferința interguvernamentală UE-Moldova din 25 iunie va fi prezentat cadrul de negocieri. Evenimentul va avea loc pe ultima sută de metri a mandatului președinției belgiene a UE, întrucât din 1 iulie Ungaria va prelua șefia rotativă a UE. Conferința interguvernamentală este prima reuniune la care părțile – UE și Moldova – convin asupra cadrului de negociere și stabilesc pașii care urmează.

Sursa: https://www.dw.com/ro/nimic-nu-mai-poate-bloca-%C3%AEnceperea-negocierilor-ue-moldova/a-69445513

Distribuie acest articol