Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

SUA vor desfășura în Germania arme convenționale cu rază lungă de acțiune

SUA vor desfășura în Germania arme convenționale cu rază lungă de acțiune, inclusiv rachete Tomahawk, dar și hipersonice, capabile să lovească ținte aflate la distanță mult mai mare față de actualele capacități ofensive ale Europei.

Joe Biden și Olaf Scholz au semnat un acord în acest sens în marja summitului NATO de la Washington, iar, în declarația emisă, se vorbește despre desfășurarea capacităților cu rază lungă începând din 2026, pe termen lung, fără alte detalii.

Declarația vorbește despre rachetele de croazieră SM-6 Tomahawk, cu o rază de circa 2.500 de kilometri, dar și de arme hipersonice neprecizate, posibil în curs de dezvoltare. Se cunosc doarte puține lucruri despre o astfel de rachetă, cu o rază posibilă de acțiune de circa 3.000 de km, livrată pentru teste anul trecut de către Lockheed Martin către Armata SUA.

În această primăvară, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, l-a criticat dur pe cancelarul german, Olaf Scholz, despre care a spus că refuză să livreze Ucrainei rachete Taurus, cu o rază de acțiune de 500 km, pentru că el consideră că acestea ar fi singura modalitate de descurajare a unui atac al Rusiei asupra Germaniei. 

“Exercitarea acestor capabilități avansate va demonstra angajamentul Statelor Unite față de NATO și contribuțiile sale la descurajarea integrată europeană”, se arată în declarația de acum a lui Olaf Scholz și Joe Biden.

Distribuie acest articol