Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Ungaria și Slovacia nu se mai opun numirii lui Mark Rutte la șefia NATO. România rămâne ultima țară care se mai opune

Ungaria a renunțat la opoziția față de numirea lui Mark Rutte pe postul de secretar general al NATO, relatează presa din Țările de Jos, conform Reuters. Conform sursei citate, la opoziția față de Rutte a renunțat și Slovacia, singura care se mai opune fiind România.

În cazul în care va reuși să obțină unanimitatea în cadrul alianței, Mark Rutte, aflat la final de mandat de prim-ministru în Țările de Jos, urmează să-i succeadă lui Jens Stoltenberg.

Președintele Slovaciei, Peter Pellegrini, a anunțat, tot marți, că nici țara sa nu se mai opune candidaturii lui Rutte. Rutte s-a întâlnit cu Viktor Orban, luni, la reuniunea neoficială de la Bruxelles a liderilor NATO. Conform reţelelor de presă NOS şi RTL din Olanda, Orban nu i-a cerut din nou lui Rutte să prezinte scuze pentru opiniile din trecut despre Ungaria. Gestul respectiv din partea lui Rutte era una din cele două condiţii puse de guvernul de la Budapesta pentru aprobarea lui ca succesor al lui Jens Stoltenberg în cea mai înaltă funcţie politică din NATO.

Cealaltă condiţie este ca Ungaria să nu fie obligată să finanţeze Ucraina pentru războiul de apărare împotriva Rusiei sau să trimită militari în conflictul respectiv. Candidatura lui Rutte a fost susţinută de la început de SUA, Regatul Unit, Franţa şi Germania. Turcia s-a raliat acestei poziţii în aprilie. Până acum, doar România nu şi-a dat acordul. Pentru desemnarea secretarului general este nevoie de unanimitatea celor 32 de state aliate. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, în martie, că se înscrie în competiţia pentru funcţia de secretar general al NATO, argumentând că statele est-europene trebuie să fie mai bine reprezentate în conducerea instituţiilor euro-atlantice.

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/externe/ungaria-si-slovacia-nu-se-mai-opun-numirii-lui-mark-rutte-la-sefia-nato-romania-ramane-ultima-tara-care-se-mai-opune-2830777

Distribuie acest articol