Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Cel mai bogat ucrainean a mai cumpărat un proiect românesc de energie regenerabilă

DTEK Renewables International (DRI), divizia externă de regenerabile înregistrată în Olanda a conglomeratului ucrainean de companii energetice și de utilități DTEK, controlat de antreprenorul Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, a cumpărat un nou proiect românesc de producție de energie regenerabilă.

Este vorba de proiectul de dezvoltare a unui parc fotovoltaic cu putere instalată de 126 MW, cu amplasament în localitatea Văcărești din județul Dâmbovița.

″Acesta este al treilea proiect de producție de energie regenerabilă al DRI în România, reprezentând un nou pas în atingerea obiectivului de a dezvolta 1 GW portofoliu în țară până în 2028″, a transmis compania. DRI are deja două proiecte operaționale, care produc energie electrică de la începutul acestui an: un parc fotovoltaic de 53 MW în Glodeni, județul Mureș, și un parc eolian de 60 MW în Ruginoasa, județul Iași, primul construit în ultimul deceniu în România.

Cu noul proiect de la Văcărești, portofoliul DRI în România atinge 239 MW. Construcția parcului solar Văcărești va începe în această toamnă, urmând să devină operațional în toamna următoare. Parcul fotovoltaic va produce estimativ 205,8 GWh de energie electrică pe an, care ar putea acoperi consumul a aproximativ 50.000 de gospodării și contribui la evitarea emiterii a 48,000 de tone de dioxid de carbon pe an.

DRI are deja securizate terenul, conectarea la rețea și autorizațiile necesare. “Achiziția parcului fotovoltaic de la Văcărești ilustrează ambiția DRI de a deveni un jucător important pe piața din România. Credem că România are toate instrumentele pentru a deveni un hub în sectorul energiei regenerabile, iar noua schemă a Contractelor pentru Diferență (CfD) încurajează companii ca DRI să continue investițiile și să contribuie la dezvoltarea potențialului României în energia eoliană și solară“, a spus John Stuart, CEO DRI. Strategia DRI este de a dezvolta proiecte prin achiziția de proiecte greenfield (de la stadii incipiente la gata de construcție/ ready to build), prin parteneriate locale sau prin achiziția de proiecte operaționale, acolo unde poate adăuga valoare.

Sursa: https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/cel-mai-bogat-ucrainean-a-mai-cumparat-un-proiect-romanesc-de-energie-regenerabila-21633692

Distribuie acest articol