Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Contabilii se unesc pentru un marș în capitală împotriva e-TVA

Asociații ale contabililor se unesc pentru a declanșa, în premieră, un marș până în fața ANAF și a Ministerului Finanțelor, în principal pentru eliminarea e-TVA. În același timp, ministrul de resort, Marcel Boloș, se va întâlni cu reprezentanți ai Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), posibil chiar astăzi, pentru a discuta modul în care pot fi modificate termenele pe care firmele trebuie să le respecte în cadrul raportărilor pentru sistemul e-TVA (introdus prin ordonanță de către Guvern săptămâna trecută), au declarat pentru Profit.ro surse politice.

Potrivit surselor Profit.ro, nu este luată în calcul la acest moment o amânare a aplicării e-TVA până la 1 ianuarie 2025. Printre variantele care ar urma să fie discutate astăzi de Finanțe cu CECCAR se numără termene mai lungi pentru etapele procesului de clarificare a neconcordanțelor din decontul precompletat și decontul depus de firmă, posibil până la termenul următorului decont de TVA. e-Tva a fost criticat dur la întâlnirea Coaliției de marți. Politicienii sunt probabil preocupați de potențialul impact electoral, având în vedere că urmează alegeri prezidențiale și parlamentare. Sistemul e-TVA a fost introdus vineri prin ordonanță, după ce a stat în dezbatere publică doar două zile.

Acum, organizații ale contabililor, precum Patronatul Antreprenorilor Contabili din România, dar și membri ai grupurilor dedicate de Facebook, se unesc pentru a declanșa, pe 8 iulie, un marș spre ANAF și Ministerul Finanțelor. “Ne confruntăm cu un moment critic pentru viitorul nostru economic. Abuzurile legislative și măsurile fiscale opresive afectează fiecare antreprenor, economist, contabil și contribuabil din această țară. Este timpul să ne ridicăm împotriva acestor nedreptăți și să cerem schimbări fundamentale. Scopul nostru principal este eliminarea E-TVA și oprirea dictaturii fiscale exercitate prin ordonanțe de urgență emise noaptea. Mai mult, este vital ca vocea noastră să fie auzită și să participăm activ la masa negocierilor cu Ministerul de Finanțe. Dorim un dialog constructiv și implicarea noastră directă în procesul de luare a deciziilor care ne afectează viețile și afacerile”, este mesajul de mobilizare a contabililor. Potrivit proiectului adoptat vineri, decontul precompletat de TVA va fi transmis contribuabililor, pentru fiecare perioadă fiscală, până la data de 20 a lunii de după terminarea perioadei fiscale. Transmiterea se va face prin Spațiul Privat Virtual, firmele și persoanele fizice vor avea la dispoziție cinci zile pentru a verifica informațiile, să facă modificări și să transmită forma finală.

Verificarea informatiilor de catre contribuabili se va face pe baza rapoartelor puse la dispozitie prin SPV. Dupa verificarea acestor informatii contribuabilii vor depune decontul clasic de TVA pana la data de 25 a fiecarei luni. Ulterior, ANAF va putea să identifice automat și rapid dacă există diferențe semnificative, iar acolo unde sunt va trimite notificări. Nefurnizarea informațiilor cerute sau furnizarea de informații parțiale prin formular va reprezenta un indicator de risc fiscal în baza căruia se poate decide inițierea unui control. Guvernul a adoptat vineri e-TVA prin ordonanță, pusă în dezbatere doar două zile Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA vor primi de la ANAF un decont precompletat e-TVA, cu date și informații conținute în sistemele informatice ale Ministerului Finanțelor, urmând ca, după ce verifică datele și informațiile precompletate în concordanță cu operațiunile impozabile realizate și starea de fapt fiscală, să transmită decontul în termenul prevăzut de lege, prevede un proiect de ordonanță pregătit de către Ministerul Finanțelor și adoptat de către Guvern. Scopul acestei măsuri de combatere a fraudei prin prevenirea situațiilor de completare eronată a decontului. Dacă sunt diferențe de minimum 20% în cotă procentuală și o valoare absolută de minim 1.000 lei între ce a trimis ANAF și ce depune contribuabilul, acesta va primi notificare, la care trebuie să răspundă cu notă justificativă. Nefurnizarea sau furnizarea parțială a informațiilor solicitate reprezintă indicator de risc fiscal privind nivelul de declarare al TVA. În funcție de nivelul riscului fiscal al persoanei impozabile, stabilit pe baza analizei de risc, aceasta poate face obiectul inspecției fiscale sau controlului antifraudă. Indiferent de primirea decontului precompletat e-TVA, persoana impozabilă are obligația de a transmite decontul de taxă pe valoarea adăugată până la termenul prevăzut de lege. Primele deconturi ar trebui trimise pe 20 august (pentru luna iulie), dar firmele au o perioadă de grație de 90 de zile în care nu vor trebui să dea explicații și nu vor fi sancționate pentru neconcordanțele dintre decontul precompletat și cel depus.

Sursa: https://www.profit.ro/taxe-si-consultanta/premiera-contabilii-se-unesc-pentru-un-mars-in-capitala-impotriva-e-tva-ministrul-bolos-pregateste-in-paralel-o-discutie-cu-ceccar-dar-numai-pentru-a-schimba-eventual-termenele-21642703

Distribuie acest articol